TEATER95B

Teater - Musik - Comedy

Back to All Events

MIT FILMHISTORISKE FUNDAMENT: LIVET ER SMUKT

Filmvisning: To spillefilm, der blev afgørende for cineasten Poul Nesgaard

Min storebror Finn var den, der gik foran og bestemte det meste. Først var han direktør i vores lille børnecirkus, så blev han korleder, da vi søskende udgjorde hans børnekor. Så blev han instruktør på vores første filmproduktioner, hvor jeg som 14-15-årig tog mig af kameraarbejdet. Senere steg han i graderne, så han i 1968 kunne kalde sig direktør for filmselskabet Nesgaard Film, som, via et brev, han sendte til den nyudnævnte programchef Mogens Vemmer, fik engagement i DRs B&U afdeling, hvor vi selv producerede, skrev og optrådte i programmerne U-69 – U 72. Vi havde selv tjent penge til køb af halvprofessionelt filmudstyr (avisbud, bybud og rengøringsarbejde), og fik firmalokaler på Østerbro – jeg var 16 år gammel, og min filmiske uddannelse bestod b.la. i, at min bror skaffede gamle film som Battleship Potemkin (Eisenstein, 1925) eller Dr. Mabuse (Frits Lang, 1922) til huse, så vi kunne se dem på vores gamle 35 mm fremviser – den vejede flere hundrede kilo, og vi havde møjsommeligt selv slæbt den op på fjerde sal.  Filmmuseet på Christianhavn blev også brugt flittigt, og så var jeg to timer, alt iberegnet, på filmvidenskab på Københavns Universitet. Resten af min karriere har været en lang leg med medierne, altid efterfulgt af spørgsmålet: ”Hvad lærte vi lige dér?”. Min bror slap jeg fri af, som det hedder, da han skulle aftjene sin værnepligt, men uden hans kraftige slipvind, var jeg aldrig kommet op at flyve!

LIVET ER SMUKT

Roberto Benigni er en af mine favoritter, og hans film Livet er smukt har betydet meget for mig. Jeg føler et stærkt slægtskab med Roberto Benigni, som både instruerede og spiller hovedrollen i denne smukke og smertelige film om en lille jødisk familie, som bliver sendt i kz-lejr under 2. Verdenskrig.  Faderen fortæller drengen, at det hele blot er en leg, og at de skal gemme sig for tyskerne. Det er menneskelivet i sin skønhed og gru på én og samme tid.

Af Poul Nesgaard

Later Event: September 1
PLAYOFF